2008-08-08

Målet i sikte, Europatouren del 4

Målet Toscana, Italien nåddes den 9 juli kl. 18.00

Tog färjan Moby från Basita kl.15.00. Det är något speciellt med båtar/färjor i södern. De färjor jag åkt på tidigare har försökt sälja så mycket som möjligt. Det är spritlotter, reselotter, taxfreebutiker, massor med ställen där man kan köpa något att dricka eller äta. Men på corsica ferries och Moby stängde i stort sett allt för siesta mellan 14 och 18.30. Man kunde få sig en kopp kaffe och på Moby gick det faktiskt att få en kladdig smörgås eller ett paket kex också. Vi hade ju undrat när vi satt i Nice och väntade på ombordkörning varför alla hade laddat upp så med dricka och bröd men nu vet vi! Så om nu någon som läser det här ska åka färja i Medelhavet så räkna kallt med siestastunden för den är helig för alla där nere. Service gentemot de betalande resenärerna, vad är det? Nu kanske det inte är så överallt men det är bättre att vara förutseende. Vi hade tänkt köpa bananer och dricka innan vi gav oss iväg till båten tillbaka till fastlandet. Men vi satt för länge på restaurangen i Bastia och alla affärer hade hunnit stänga – för siesta, naturligtvis!

Klockan 18.00 anlände vi till Livorno och det var Carolines första besök i Italien. Hon hade väntat på detta i 27 år och äntligen! Vi bodde på ett jättetrevligt hotell som vi bokat från Korsiska. Receptionisten var väldigt hjälpsam och tipsade om både det ena och det andra som vi bara måste se i Toscana.

10, 11, 12 juli 2008. Väder: Soligt, soligt, soligt och varmt

Pisa blev första målet för dagen, det var bara 5 mil dit och tornet lutar ungefär lika mycket som förra gången Lars och jag var där (1993). Troligen finns det mer att se i Pisa än tornet men det är ju det som är turistattraktionen så det var dit vi begav oss och vi var inte ensamma! Vi blandade oss med japaner, amerikaner, holländare, ryssar, tyskar och så några italienare.Vi fortsatte österut till Florens. Vi skulle ta oss till järnvägsstationen där det skulle finnas en information om boende. Nu hittade vi inte dit eftersom det var trafikomläggning utan vi tog oss ut ur staden och ca en halvtimme sydväst om Florens hittade vi en pärla på egen hand. En lägenhet på en vin/lantgård.


Florens är en väldigt vacker stad, det måste även jag som inte är förtjust i storstäder tillstå. Det finns gott om vackra och välbevarade byggnader - och gott om scotrar är det oxå.Vi tog en citybuss som man kunde gå av och på var som helst under dess rutt. Det är ett rätt bra sätt att bese en stad när man inte har så mycket tid på sig. Och vädret var ju perfekt för att sitta på övre däck och njuta av de vackra omgivningarna.
Siena är en mindre och charmigare stad. Det är här de har hästkapplöpningen ”Palio” två gånger om året och vi kom dit mitt emellan de båda evenemangen som hålls 2 juli och 16 augusti på Piazza del Campo. Då strör man ut jord på kapplöpningsbanan som löper mellan själva torget och husen. På husfasaderna finns smala balkonger som fungerar som läktare där man står i flera rader tätt på varandra. Skådespelet brukar dra massor med folk.

Väg 222 mellan Montagnana och Siena var otroligt vacker och en riktig mc-väg. Överhuvudtaget är det mycket vackra omgivningar i Toscana. Det går ju inte föreviga det med vanlig kamera men jag satt med den under färden och bara klickade och några kort blev bra även om de inte återger hela sanningen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...